Top
Composiet
Composiet


 

  

Caesarstone kleurencollectie


 

Composiet
Composiet is een samengestelde eenheid van kunststof en mineralen (natuursteenkorrels). De meest voorkomende composiet is kwartscomposiet en volkunststof composiet. Een en ander hangt van de hoeveelheid kunststof en mineralen die er in verwerkt is.
Materiaalcomponenten
Zoals hierboven aangegeven zijn er verschillende soorten composiet. Hoe de composiet wordt genoemd is afhankelijk van de samenstelling van de composiet, zo kan er bij de ene soort meer kunststof in verwerkt zijn en bij de andere soort meer natuurlijke mineralen. De compositiesteen kan dus verschillende benamingen toebedeeld krijgen maar ze hebben in elk geval het volgende met elkaar gemeen.
Overeenkomst van composiet
Elke soort van composiet bestaat voor maximaal 95 procent uit natuursteenkorrels en 5 procent hars. Deze verhouding kan afhankelijk van degene die het produceert variëren. De mix kan maar hoeft niet aangevuld te worden met zand of met glasdeeltjes, of spiegeldeeltjes. Zo kan er een speciaal effect aan de composiet worden meegegeven. De korrels van natuursteen zijn meestal van kwarts of graniet. Het in elk geval een erg hard materiaal.
Verwerking van composiet
Composiet kan in verschillende afwerkingen uitgevoerd worden. Zo kan een keukenwerkblad een glanzende uitstraling krijgen, maar ook een gevlamd effect. Houdt u niet van glanzend of gevlamd dan behoort een matte uitstraling voor het keukenwerkblad ook tot de mogelijkheden.
Uitstraling van composiet
Composiet heeft als uitstraling dezelfde kenmerken als dat van natuursteen. Het is voorzien van een fijne structuur en heeft kristalachtige eigenschappen. Het keukenwerkwerkblad van composiet is praktischer in gebruik als een natuurstenen keukenblad, maar heeft wel dezelfde decadente uitstraling.
Kleur van het composieten keukenwerkblad
U kunt het composieten keukenwerkblad in allerlei kleuren verkrijgen, zodat het precies afgestemd kan worden bij de rest van de inrichting van de keuken. U kunt dus het keukenwerkblad in uw favoriete kleur kopen.
Onderhoud van het composieten keukenwerkblad
U hoeft het keukenwerkblad alleen maar dagelijks te onderhouden door het met een vochtige doek af te nemen. Gebruik hiervoor geen schuurmiddel, maar een zacht schoonmaakmiddel.
Ik hoop dat u door deze tips in elk geval wat meer te weten bent gekomen over composiet en wens u veel succes als u een composieten keukenwerkblad gaat kopen.
Composiet
Composiet is afgeleid van het woord ‘compositie’ dat onder andere samensmelting van twee of meerdere materialen betekent, waarvan de samenstelling vrij te kiezen is. Steen composiet wordt machinaal vervaardigd uit verschillende fijne mineralen (waarvan kwarts het hoofdbestanddeel is) (van poedervorm tot kiezels) samen met eventueel enige decoratieve toeslagstoffen en verder kleurpigment en polyesterhars als bindmiddel. De uiteindelijke samenstelling is afhankelijk van de producent. Composietsteen bestaat voor maximaal 95% uit fijngemalen natuurlijke mineralen en minimaal 5% bindmiddel.
Zo is composiet niet poreus, zoals graniet, en door een zekere taaiheid is het minder breukgevoelig. Toch is de hardheid 7 op de schaal Mohs. Tot 300 cm lengte kunnen bladen uit één stuk gemaakt worden en zijn uitsparingen van gemiddelde grootte voor een kookplaat of spoelbak geen probleem. Een terechte benaming die wel eens gebruikt wordt is ‘mechanisch gemaakt natuursteen’.
Productie
De productie is uiterst geavanceerd waarbij verdichten plaatsvindt door een combinatie van trillen, vacuüm trekken en persen onder hoge druk met warmte. Daardoor ontstaat een zeer compact blok waar platen van gezaagd worden met (natuur)steen eigenschappen, zoals een kristalachtig uiterlijk. Afhankelijk van de gebruikte samenstelling van mineralen en bindmiddel zullen verschillende soorten andere eigenschappen hebben. De exacte samenstellingen van de verschillende composietstenen zijn vaak een goed bewaard geheim van de producenten. Composietsteen kan zowel in glanzende, matte of opgeruwde vorm geproduceerd worden.